Säännöt

FreecivFinlandWiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Pelipalvelimen yleiset säännöt ja asetukset

Suurin osa varsinaisista säännöistä liittyy "bugeihin", LUE SIIS NÄMÄ LÄPI

Freecivin bugit

Freecivissä on aika-ajoin erilaisia bugeja tai ominaisuuksia, joiden käyttäminen hyväksi (lue: huijaaminen) tietoisesti pelissä on ehdottomasti kiellettyä. Osa näistä on toki sellaisia, joita ei välttämättä voi käyttää hyväksi.

Bugin käyttäminen hyväksi on kiellettyä, vaikka sitä ei mainittaisi tällä listalla.

 1. Ns. tuplavuoro: Tekemällä siirrot aivan vuoron loppuessa ja uuden alkaessa voi toteuttaa välittömästi kaksi vuoroa (keskustele)
  • Ei oikeastaan bugi, mutta ominaisuus
  • Seuraavalla vuorolla on kiellettyä nousta välittömästi maihin, valloittaa kaupunkeja, sotia, tai muuta muihin pelaajiin vaikuttavaa.
  • Mikäli et ole varma, voit kysyä tästä säännöstä muilta pelaajilta/ylläpidolta. Yleisesti maalaisjärkeä saa käyttää.
 2. Turn Done -tila poistuu käytöstä mikäli käyttäjä kirjautuu palvelimelle uudelleen
 3. Turn Done -tila poistuu käytöstä jos palvelin käynnistetään uusiksi (lieneeköhän kohta 1)
 4. Freecivin goto ei aina kulje suorinta reittiä
  • Tämä on todennäköisesti sellainen bugi, jonka hyväksikäyttöä ei liene kohtuullista kieltää. Sitä voi esimerkiksi hyväksikäyttää rakentamalla kaupungin joen kulmaan, jolloin goto pyrkii menemään aina jokea pitkin, vaikka hyökkääminen suoraan olisi mahdollista. Hyökätä voi edelleen näppäimistöltä suoraan. Hyvä kuitenkin ihmisten tietää tämä.
 5. Jos pelipalvelin käynnistetään uudelleen hallitusmuodon vaihtamisen (anarkia) aikana, täytyy hallitusmuoto valita uudelleen määräajan kuluttua umpeen, ennen kuin hallitusmuoto vaihtuu
 6. (Windows) Mikäli Research-tabia ei sulje ja avaa uudelleen, tiedot eivät päivity
 7. Wonderin valmistuminen seuraavalla vuorolla ei näkynyt jokaisella (vain "started" näkyi). Ilmoitus näkyy kun käynnistää asiakasohjelman uudelleen.
 8. Mikäli kuollessa tai muulla tavalla pelin ulkopuolella saa nähtäväksi muiden kartat (selkeä bugi joka pyritään korjaamaan jossain kohti), niiden näyttäminen tai muunlainen jakaminen muille pelaajille on ehdottomasti kiellettyä.

Pelipaikat, kartat ja informaatio

 1. Pelipaikkojen ja varapelipaikkojen väärinkäyttö on kiellettyä. Selvää väärinkäyttöä on esim. pelipaikan ottaminen sitä varten että voidaan paljastaa informaatiota pelipaikasta muille pelaajille (esim. kavereille). Perusjärkeä saa käyttää.
 2. On muutenkin hyvän maun vastaista paljastaa informaatiota muille pelaajille joihin ei ole kontaktia. Tätä ei ole kuitenkaan varsinaisesti kielletty sillä se estäisi mm. erinäistä liittoihin liittyvää juonittelua sekä esim. kaverusten taktiikkapalavereja. On nimittäin usein niin että peliä pelannut henkilö saa kaverinsa pelaamaan myös, ja tämä kaveri ei ole aiemmin peliä pelannut. Neuvonta tälläisissä tilanteissa on jopa suotavaa jotta yhteisöön saadaan uusia innostuneita pelaajia, ja tälläisiä neuvoja antaessa kartan ja muun informaation näkeminen on käytännössä pakollista. Varsinaisten koordinaattien jakamista tulee kuitenkin näissäkin tapauksissa välttää. Kartan näkeminenhän ei koordinaatteja sinänsä paljasta, ellei toinen pelaaja tiedä jo osaa kartasta ja tunnista sitä omaan näkymäänsä kuuluvaksi.
 3. On kiellettyä paljastaa muille mitään tietoja pelistä jos ei itse sitä edes pelaa. Oli varapelaaja tai alunperin aloittanut.

Rule of law

 • Ylläpitäjät eivät voi asettaa sääntömuutoksia takautuvasti voimaan, erityisesti he eivät voi rangaista takautuvasti uudella sääntömuutoksella.
 • On syytä huomata että jotkin jo voimassa olevat säännöt valtuuttavat ylläpitäjän antamaan perusteltuja "takautuvia" rangaistuksia erityistilanteissa, esim. säännön "Bugin käyttäminen hyväksi on kiellettyä, vaikka sitä ei mainittaisi tällä listalla." kohdalla.
 • Sääntömuutokset voivat tulla kuitenkin voimaan heti kun ne tapahtuvat, tällöin ne vaikuttavat esim. menossa oleviin peleihin.

Ruleset-asetukset

Uusimman pelin säännöistä katso Keskustelu:Säännöt#Sääntökeskustelua peliin 2011/I

 • Koko 9000 laattaa kun pelaajia on täydet 30, eli noin 90 maalaattaa ja 210 merilaattaa per pelaaja (laskukaava 9*1000/30*0.3) (size=9) (Keskustele)
 • Teknologian kehityskohteen vaihtamisesta ei menetä tutkimuspisteitä (techpenalty=0) (Keskustele)
 • Karttatyyppi donitsi (topology=3) (Keskustele)
 • Kartan generaattori pseudo-fractal (generator=2) (Keskustele)
 • Pelaajat yritetään asettaa samalle mantereelle (startpos=3) (Keskustele)
 • Yhden ruudun kokoiset saaret ovat mahdollisia (tinyisles=1) (Keskustele)
 • Aloittaessa yksikköinä on kaksi vankkuria, kaksi työläistä, yksi tutkimusmatkailija (startunits=ccwwx) (Keskustele)
 • Mantereet voivat olla kiinni navoissa (separatepoles=0) (Keskustele)
 • Alue jolle yksiköt sijoitetaan alussa (dispersion=3) (Keskustele)
 • Aikaraja vuorolle 24 tuntia (timeout=86400) (Keskustele)
 • Vallankumouksen kesto vuoroissa (revolen=0) (Keskustele)

Muut asetukset ovat Freecivin vakioita.

Ruleset-muutokset/laajennokset

Pelaajat

 • Pelaaja voidaan vaihtaa arvontamenetelmällä toiseksi pelaajaksi, jos hän ei ole viikkoon (7 vuoroa/vuorokautta) osallistunut peliin eikä ole ilmoittanut poissaolosta ylläpitäjille. Tämän säännön päätarkoitus on poistaa ilmoittamatta pelin lopettaneet pelaajat.
 • Sisällissodassa syntynyt AI-pelaaja arvotaan uusien ihmispelaajien kesken (jos ihmispelaajia on varalla jonossa)
 • Saako pelissä jo kerran ollut pelaaja liittyä siihen uudestaan? (Keskustele)

Palvelin

Palvelimen tekniset muutokset on kerrottu omalla sivullaan.

Henkilökohtaiset työkalut