Opas

FreecivFinlandWiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on vielä kesken. Päivitämme sitä pelien kuluessa.

Tämän oppaan tarkoitus on käsitellä lyhyesti keskeisimmät pelin vaiheet järjestyksessä. Freecivin oikea opas käsittelee huomattavasti tarkemmin asioita. Pelissä on myös sisäänrakennettu ohjemanuaali, joka on mukautettu pelipalvelimen asetuksien mukaisesti.

Sisällysluettelo

Käyttöliittymä

Freecivissä on useampia erilaisia käyttöliittymiä/käyttöliittymän asetuksia.

Ruutuasetus / Tileset

Näkyvin asetus käyttöliittymässä on kartan ruutuasetus. Freecivin mukana tulee useampi erilainen ruutuasetus ja näistä osa on myös erilaisia palvelimia varten (esim. heksakarttoja varten). Näitä ruutuasetuksia voi myös hakea freeciv.org:sta lisää.

  • Ruutuasetuksen voi vaihtaa: Peli - Paikalliset asetukset - Ruutuasetus
  • Englanniksi: Game - Local Options - Tileset

Freecivin mukana tulevat ruutuasetukset ovat:

  • amplio - Freecivin oletusruutuasetus. Isometrinen 2D-kartta Civilization 2 -tyylillä.
  • trident - Civilization 1 -tyylinen 2D-kartta. (Tämä on omasta mielestäni selkein. --Jheusala)
  • isotrident - Civilization 2 -tyylinen isometrinen 2D-kartta
  • isophex - Isometrinen heksakartta
  • hex2t - 2D-heksakartta

Heksakarttoja voi käyttää normaalillakin palvelimella kuin myös normaaleita karttoja heksapalvelimella. Yksiköt voivat aina liikkua vain palvelimen asetuksien mukaisesti riippumatta kartan muodosta.

Kartan ilmaisu

Ilmaisut ylhäällä/alhaalla/vasemmalla/oikealla/pohjoisessa/etelässä/idässä/lännessä ovat hyödyttömiä, sillä ne vaihtelevat pelaajilla ruutuasetuksen tai maantieteellisen sijainnin myötä. Donitsikartalla lisäksi mikäli ei ole löytynyt pohjois- ja/tai etelänapoja, ei voi käyttää ilmansuuntia ja sittenkin kun on löytynyt pitänee vielä päättää kumpi on kumpi.

Ensimmäinen yksilöt

Yksilöiden liikuttaminen: nuolinäppäimet tai painamalla g ja sitten hiirellä klikkaa kohderuutua. Lisää ohjelman ohjeista.

  • Uudisraivaaja (settler): Kaupunkien rakentaminen (ja myös maan parantaminen).
  • Työläinen (worker): tällä tehdään maanparannusta. Voit rakentaa teitä jotka lisää kaupankäyntiä ruoho- ja niittylaatoilla. Tiet myös nopeuttavat liikkumista kaupunkien välillä kaikilla laatoilla. Jokien päälle voi rakentaa teitä vasta kun tunnetaan siltojen rakentaminen (Bridge building). Jokia pitkin liikkuminen on myös nopeata, sama kuin tietä pitkin liikkuminen. Työläiset voi rakentaa myös kastelun meren, joen tai valmiiksi kastellun laatan viereen, tämä lisää ruoan tuotantoa. Menusta näkyy kaikki toimenpiteet mitä työläinen voi tehdä siinä ruudussa ja tämänhetkisellä tietämyksellä.
  • Tutkimusmatkailijalla voit tutkia karttaa. Kun tapaat majan niin siitä voi löytyä rahaa, yksikkö, tiedettä, kaupunki, barbaareja tai se voi tappaa.

Ensimmäinen kaupunki

Kaupunkinäkymä

Ensimmäinen kaupunki kannattaa perustaa yleensä ruudulle jossa on mahdollisimman paljon ruokaa, jotta se kasvaa nopeammin. Kaupungin alueella kannattaa myös olla lisää ruokaa. Tällainen maasto on ruohomaa (ruokaa +2), mutta myös metsä (ruokaa +1) on hyvä ruutu, mikäli sieltä löytyy esimerkiksi fasaaneja tai autiomaa mikäli siellä on keidas. Vuoriston, tyhjän autiomaan tai tundran päälle kaupunkia ei kannata perustaa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, onko kaupungin lähellä merta tai jokea, koska kasteluverkoston voi rakentaa ainoastaan veden tai toisen kasteluverkoston viereen.

Kaupunki kannattaa rakentaa yleensä valtameren rantaan, mikäli mahdollista, koska merestä saa ruokaa helposti kasvavalle kaupungille. Erityisesti kalaruudut (+3) ja valasruudut (+2) ovat hyväksi kasvavalle kaupungille.

Kaupunki perustetaan liikkumalla Uudisraivaajilla (Settlers) haluttuun ruutuun, ja painamalla b-kirjainta tai valitsemalla Komennot (Orders) -> Perusta kaupunki. Uudisraivaaja liikkuu yhdessä vuorossa vain yhden ruudun, joten kannattaa olla varovainen valinnoissa.

Kaupungin dialogin saa esille klikkaamalla kaupunkia kartalla. Menusta voi myös valita kaupunkien listan.

Ensimmäisen hallitusmuodon kehittäminen

Yksinvaltius on varsin tehoton hallitusmuoto, joten mahdollisimman pian pelin alettua kannattaa kehittelyresursseja keskittää uuden hallitusmuodon kehittelyyn. Aluksi on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, jotka ovat monarkia ja tasavalta. Monarkiassa jokaista kaupunkia kohden kolmen yksikön ylläpito on ilmaista eivätkä settlersit vie ollenkaan ruokaa. Monarkia soveltuu erinomaisesti nopeaan uusien kaupunkien perustamiseen ja sotimiseen. Tasavallan etuna on hyvä talous ja tiede, mutta tyytymättömyys (hoitamattomana) voi aiheuttaa ongelmia. Tasavallassa senaatti saattaa myös estää joitain diplomaattisia toimintoja kuten sodan julistamisen.

Tieteellisen tutkimuksen hallintasivun saa esille menusta valitsemalla.

Puolustus

Puolustukseen on käytettävissä useita eri strategioita, joiden hyödyllisyys riippuu pitkälti tilanteesta. Perussääntönä voi pitää yhden puolustajan sääntöä, eli jokaisessa kaupungissa pitäisi olla ainakin yksi puolustaja jatkuvasti. Reuna-alueen kaupunkeihin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, luonnollisesti eniten niihin, jotka ovat lähellä vastustajaasi. Rannikkoalueen kaupunkeihin ja tie- tai rautatieverkon solmukohtiin kannattaa myös keskittää enemmän puolustusta, jotta salamasota valtiotasi liikenneyhteyksiäsi hyödyntäen kävisi vaikeammaksi. Samoin teiden ja rautateiden rakentamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska myös vihollinen voi hyödyntää niitä hyökkäyksen sattuessa.

Ensimmäiset kunnolliset puolustusyksiköt ovat falangit(Phalanx), jotka saa kun kehittää pronssin työstämisen(Bronze working). Falangeja kannattaa käyttää puolustuksessa kunnes saa keihäsmiehet(Pikemen).

Sodankäynti

Jos kaupunki vallataan kun se on yhden kokoinen, se tuhoutuu kokonaan.

Talous

Mitä isompi talous (trade) sitä enemmän onnellisuutta, rahaa ja tiedettä. Jakautuminen riippuu valinnoista valtakunnallisesti ja kunkin kaupungin kohdalla erikseen.

Diplomatia

Kun tapaat naapurin ensimmäistä kertaa, niin oletustila on sota. Jos haluat tulitauon, rauhaa, liittoutua tai käydä kauppaa jne.. niin valitse Civilization valitkosta Nations. Voit järjestää sarakkeita klikkaamalla otsikoita. Tuplaklikkaus: kansan tiedot (tai Intelligence/Report). Tuplaklikkaus oikealla hiirellä: tapaaminen (tai Diplomacy/Meet). Nämä 2 toimintoa ja muita juttuja saa myös ruudun alareunassa olevasta Diplomacy/Intelligence/Display/AI -valikosta. Molempien pitää hyväksyä sopimus ennen kuin se tulee voimaan. Jos toinen ei ole läsnä, hyväksy omalta sopimus omalta osalta ja jätä ohjelma päälle odottamaan häntä.

Oletuspalvelimen ja käyttäjätunnuksen vaihtaminen

Clientistä graafisesti

Valitse paikallisen clientin asetukset.

Paikalliset asetukset

Valitse Network-välilehti ja muokkaa sieltä oletuksia. Muista painaa Save.

Local clientin Network välilehti

Editorilla asetustiedostosta

Windowsilla (ainakin Win7) paina WinKey+R ja kirjoita "explorer %APPDATA%" ja klikkaa OK. Avautuvassa kansiossa pitäisi löytyä tiedosto .freeciv-client-rc-versionumero tai joku vastaava. Muuta tästä tiedostosta seuraavia rivejä:

 default_user_name="käyttäjätunnus tähän"
 default_server_host="mars.v2.fi"

Freeciv clientin tulee olla kiinni kun teet tämän muokkauksen, muuten sammuattaessasi clientin se ylikirjoittaa muutokset sammuessaan.

Haettu osoitteesta http://freeciv.fi/wiki/Opas
Henkilökohtaiset työkalut